Sortida cultural

maig
2017
17

posted by on Revisió de vida Barcelona

Comentaris tancats a Sortida cultural

La trobada d’avui ha estat diferent de les habituals. Hem portat a terme una sortida cultural per admirar i reflexionar les obres de Déu en plena natura. Ha estat un dia primaveral per emprendre una caminada entre sentors de pins i ginesteres florides. Ens trobem als afores de Badalona, al capdamunt d’una vall de la Serra de Marina, anem a visitar el monestir medieval de Sant Jeroni de la Murtra que acaba de complir 600 anys.

Tot d’una ens trobem davant d’un antic monestir reial amb un bellíssim claustre gòtic flamíger. Va ser afavorit pels Reis de la Corona d’Aragó, el Regne de Castella, i també hi figura l’emblema del Regne de Sicília. Els monarques hi feien diverses estades. El conjunt es troba envoltat de masies i camps conreats amb bon gust. Des del primer moment tot el conjunt transmet un ambient de serenor i silenci.

En Francesc i la Mercè, uns amics badalonins dels Equips de Matrimonis, amb una disponibilitat admirable, ens han acompanyat en tot moment. Val a dir que en Francesc ha dedicat gran part del seu temps, amb esforç i constància, a la cura i conservació del monestir. Coneix tots els racons, hi ha deixat trossos de vida i s’ho estima de debò. Ha estat un gran guia mostrant-nos diversos aspectes històrics, però per damunt de tot, el seu testimoni pacient i l’estima per col·laborar en un gran projecte han esdevingut un exemple inoblidable per tots nosaltres.

Amb ell hem recorregut des de la diversitat de personatges històrics, monjos, reis…, que es troben esculpits en els capitells del claustre, fins a les àmplies estances, la capella, la biblioteca i els jardins. El monestir va ser habitat per monjos jerònims molt cultes, dedicats a la pregària i a l’estudi. En el segle XIX, a causa de la desamortització, els monjos van haver d’abandonar i el monestir va ser incendiat. Però en el segle passat una filla de la família Güell el va comprar amb el propòsit que fos un lloc de pregària i silenci, obert a totes les cultures i religions.

Per continuar la mil·lenària tradició d’acolliment de la vida monàstica, des de fa uns anys el monestir ha renovat l’hostatgeria. Qui ho desitgi pot passar-hi uns dies de silenci i tranquil·litat. El monestir actual, tot i que no hi ha monjos, acull una petita comunitat de laics encapçalats per mn. Jaume Aymar. Ara, observant l’austera bellesa del jardí, també ens hem assabentat que la “Murtra” és un arbust propi del Mediterrani, que diverses vegades ja es troba citat a la Bíblia.

Acabada la visita, en Francesc i la Mercè ens han obert les portes de casa seva i junts hem compartit el dinar i les experiències viscudes. Formem el grup diferents edats i procedències. En aquest entorn serè de Sant Jeroni de la Murtra hem descobert que som una petita part dintre de la gran comunitat universal. Avui, entre tots, hem fet realitat els prodigis de l’amistat i l’amor.

En el silenci interior contemplem les obres que Déu fa enmig nostre. Cada vegada que ens reunim observem aspectes nous, és com un ressò del salmista: “Senyor, sobirà nostre, que n’és de gloriós el vostre nom per tota la terra! La majestat que teniu dalt del cel, els infants més petits ja la canten!” (Ps 8). Una vegada més ens adonem que formar part d’un grup és un gran do. Moltes gràcies!

Francesc, Mercè, Josep Lluís, Maricruz, Simón, Roser, Guillem, Joan, Albert, Clara, Andreu i Maria Dolors
Barcelona, 13 de maig de 2017

css.php